actueel

actueel

welzijn

vrije tijd & verenigingen

hartplus

positieve gezondheid

actueel

welzijn

vrije tijd & verenigingen

positieve gezondheid

Positieve Gezondheid

Alles wat we doen bij Slangenbeek Gezond, doen we vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Onze missie is om te bouwen aan een Positief Gezond Slangenbeek. Maar wat houdt Positieve Gezondheid nu precies in, wat kunnen wijkbewoners van de wijk Slangenbeek in Hengelo doen om hun eigen Positieve Gezondheid te vergroten en op welke manier kunnen professionals hen daarbij ondersteunen?
Positieve Gezondheid is een brede benadering van gezondheid, waarbij gezondheid omschreven wordt als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.
Met andere woorden: Kun je je aanpassen als iets in je leven daarom vraagt? Kun je veerkrachtig omgaan met de uitdagingen van het leven? En kun je dan ondanks de ingewikkeldheden of lastige omstandigheden betekenisvolle stappen blijven zetten?

Het Spinnenweb

Het spinnenweb van Positieve Gezondheid is een gespreksinstrument dat bestaat uit de 6 dimensies van Positieve Gezondheid.

Met behulp van dit gespreksinstrument kun je vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid ‘het andere gesprek’ voeren.

het spinnenweb

Vul het Spinnenweb zelf in

Tijdens de test beantwoord je in totaal 42 vragen over verschillende onderwerpen. Na afloop krijg je een overzicht van je persoonlijke score.

Wat zijn de onderwerpen?

  • Hoe voel ik me lichamelijk?
  • Hoe gaat het mentaal met me?
  • Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn eigen toekomst?
  • Lukt het me te genieten van het leven?
  • In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
  • Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Hoe kan ik antwoorden?

Over ieder onderwerp krijg je 7 stellingen te zien. Geef bij elke stelling aan in hoeverre je het ermee eens bent of niet. Vul in wat je zélf belangrijk vindt. En niet wat de dokter of een andere persoon wellicht wil horen. 0 = niet mee eens, 10 = helemaal mee eens.

Hoe krijg ik de uitkomst in bezit?

Je antwoorden brengen je Positieve Gezondheid in kaart. Dat gebeurt aan de hand van het spinnenwebmodel. Dat ingevulde model kun je vervolgens downloaden, opslaan of printen.

Wat kan ik ermee doen?

Bespreek de uitkomsten met iemand waar je je prettig bij voelt. Een vriend(in), je buurvrouw of bijvoorbeeld je arts of hulpverlener. Ga na wat je graag zou willen veranderen en bespreek hoe je dat aan kan pakken.

Kijk ook eens op de pagina Zorg op deze website, hier vind je alle zorgverleners in Slangenbeek Hengelo.

 

Het Andere Gesprek

Positieve Gezondheid gaat dus niet over wat niet (meer) lukt, maar juist over wat wél kan. Het gaat over wat voor iemand op dit moment belangrijk is. Ieder leven gaat over bergen en door dalen. Welke kleine stap kan iemand zelf zetten om lekkerder in zijn vel te zitten of om meer te doen van waar hij blij van wordt? Bij Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Daarom vragen wij mensen wat zij zélf het liefst willen doen. Mensen doen niet wat ze moeten doen, maar wat ze willen doen, binnen de mogelijkheden die zij hebben. 

‘Ik ben wel gaan inzien dat het op die andere vlakken best oké zit. En daar had ik iets bij van: ah, dat doe ik toch nog best goed. Schouderklopje voor mijzelf. Je kunt soms zo in dat doemdenken blijven.’ 

Deze website wordt onderhouden voor en door de bewoners van de wijk Slangenbeek.

Social

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten in Slangenbeek Hengelo. We versturen ongeveer 2x per jaar een nieuwsbrief.

© Gemeente Hengelo | website Studio Jimmy Lou